logo-toshiba

logo-daikin

logo-Mitsubishi_Electric

logo-vivax

 

logo-haier

logo-haier

logo-panasonic

logo-vivax

logo-midea

logo-haier

 

 

 

O klima uredajima

PDF Print E-mail

Energetska klasifikacija

eer-scop1
 
  


 
 
Princip rada klima uređaja

Kada uređaj hladi, kompresor tlači plin i komprimira zagrijani plin u kondenzator u vanjskoj jedinici. Ventilator hladi plin koji kondenzira i postaje tekućina. Uslijed visokog pritiska seli se iz vanjske jedinice u unutarnju.
U unutarnjoj jedinici tekući plin isparava uslijed topline (energije) iz prostorije. Ventilator uvodi topli zrak i seli ih kroz lamele kondenzatora gdje je ohlađeni zrak. Nakon toga hladan zrak se oslobađa u prostoriju.
Na kraju kompresor (u vanjskoj jedinici) usisava ispušne plinove iz unutarnje jedinice i tako završava rashladni krug.
Kada zrak isparava u unutarnjoj jedinici, stvaraju se kapljice koje se odvode kroz cijev za odvod kondenzata.
Kada uređaj grije, slijed radnji je obrnut nego kod hlađenja. To znači da sistem uzima toplinu izvana i unutarnja jedinica daje topli zrak.

Princip rada inverter klima uređaja
Kompresori kod standardnih klima uređaja uobičajeno rade konstantnom brzinom. Jedino sa inverterskom tehnologijom brzina rada kompresora prati se elektronički. Kompresor radi najvećom brzinom ukoliko je velika razlika između vanjske temperature i temperature u prostoriji, a najsporije kada su postignuti zadani uvjeti. Posljedice toga su značajna ušteda energije te povećani komfor boravka u takvom prostoru.Inverterski uređaj kontrolira brzinu rotiranja kompresora varirajući ovisno o učestalosti ili naporu. Kako bi se regulirala brzina rotiranja kompresora, snaga se elektronički mijenja. Inverterski uređaji podižu ili spuštaju temperaturu prostorije mijenjajući brzinu rotiranja kompresora. Nakon što se postignu zadani uvjeti, inverterska tehnologija smanjuje brzinu rotiranja kompresora kako bi se uštedila energija ali smanjile nagle promjene temperature u prostoriji.

Inverter vs Standard:
-  Inverter sustavi su oko 30% učinkovitiji ( manja potrošnja ) od fiksnih sustava, brže postižu zadanu temperaturu, imaju puno manje odstupanje od zadane temperature, te imaju mogućnost grijanja i kod niskih vanjskih temperatura (do -20 stupnjeva)sobna_temperatura

inverterski_sustavi Inverterski sustavi
fiksni_sustavi Fiksni sustavi